6 mei 2015

Yoga beoefenen

1.Wanneer je yoga gaat beoefenen neem je een rustige houding aan bijvoorbeeld staand(tadasana) zittend (lotushouding) of liggend (savasana) soms met een meditatie. Dit doe je  om je voor te bereiden om in het hier en nu te zijn.

2.Ben je helemaal gefocust kun je op een vloeiende, natuurlijke wijze je bewegen in een andere houding. Dit doe je zonder te forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.

3.Je blijft al ademend enige tijd in de houding, de spanning spreidend over je spieren. Zo blijf je alert. Merk je op dat je adem stokt ga je iets terug in de houding, naar het punt waarop je door kunt ademen.

4.Tussen de houdingen door, neem je een rusthouding aan om te kunnen waarnemen wat de uitwerking van de houding is. De asana’s neem je meerdere keren aan in een les. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.

————————————————————————-

Zie hoe een bloem groeit, ze heeft geen haast
Ze vergelijkt zichzelf niet met andere bloemen
Ze verlangt er niet naar van kleur te veranderen
Of een andere vorm aan te nemen, doet geen moeite om te bloeien
Wanneer de voorwaarden goed zijn

lotusbloem (2)

Zal zij in volle bloei komen
En een bloem vertrouwt dat proces
Dus relax, ontspan en blijf
In contact met je innerlijke werkelijkheid.

Leonard Jacobson

Wanneer je een keer in de week yoga beoefent, kun je je geest verruimen. Wanneer je twee keer in de week yoga beoefent, kun je je lichaam veranderen. Wanneer je iedere dag yoga beoefent zul je zien dat het je leven verandert.

Yoga is
Een training

  • Om je lichaam soepel te houden
  • Om je bewust te worden van je lichaam.
  • Om je geest tot rust te brengen

Yoga is
Je lichaam soepel houden

Door je houdingen te oefenen, rek en strek je de spieren waardoor ze sterker worden. Doordat je spieren sterker worden krijg je meer ruimte in je lichaam en doordat je meer ruimte krijgt in je lichaam voel je je lichter, en gaat alles je makkelijker af.

Yoga is
Een bewustwordingsproces

Yoga brengt je terug bij jezelf. Het is contact maken tussen lichaam en geest. Door yoga te beoefenen kun je je beter ontspannen waardoor je je energie goed kunt verdelen en inzetten om efficiënt om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Yoga is
Je geest tot rust brengen

Je leert een liggende- en een zittende ontspanning van een kwartier en een diepte ontspanning van 25 minuten.

Hatha Yoga

De yoga lessen die ik geef zijn afkomstig uit de Hatha Yoga en hormoon yoga en bestaan uit de volgende onderdelen
•    Bewust zijn van lichaam en ademhaling
•    actieve yogatraining
•    evenwicht en ontspanning

Hatha yoga is de oorspronkelijke, oudste vorm van yoga. Alle yoga benamingen komen voort uit deze vorm. Ha betekent zon, tha staat voor maan. Zon en maan staan in verbinding met elkaar, net als lichaam en geest. Door (Hatha)yoga te beoefenen leer je deze verbinding (her)kennen en zul je meer balans tussen lichaam en geest beleven/ervaren.
Hormoon yoga is ontwikkeld door Dinah Rodrigues. Het zijn dynamische yoga-oefeningen die de aanmaak van het hormoon “oestrogeen” bevorderen. Bij regelmatig oefenen zul je merken dat je je prettiger gaat voelen.

Met heel veel aandacht leer je de houdingen beheersen en daarbij staat de ademhaling centraal. In het begin ervaar je dat de ademhaling op commando gaat maar van lieverlee gaan ademhaling en beweging samen.

Je gaat uit van jouw lichaam, hoe soepel en lenig jij bent en vandaar uit werk je verder. Stel aan jezelf geen eisen waaraan je zou moeten voldoen. Stel je zelf open om nieuwe dingen te ervaren en geef jezelf de tijd om aan die nieuwe dingen te wennen.

In de hatha yoga komen zo’n 200 houdingen voor, deze gaan we stuk voor stuk oefenen.

Het laatste onderdeel van de yogales is de ontspanning. Eerst leer je de lichaamsscan, het leren ontspannen van je lichaam.In een aantal lessen die ik geef, komt er een effectieve techniek een diepe ontspanning voor, ook wel yoga-Nidra genoemd.Deze techniek die het mogelijk maakt om je in een half uurtje lichamelijk,geestelijk én emotioneel volkomen te ontspannen. Regelmatig ontspannen/mediteren verandert de structuur van je hersenen en zorgt voor meer vreugde, positiviteit en creativiteit.
Doe je mee? Wil je weten waar ik les geef stuur een berichtje naar info@frederiekehols.nl
Tot ziens!
Frederieke

Klik hier om je aan te melden voor de Yoga lessen

De foto’s zijn van de hand van Linda van Zeijl